top of page

Yoga

Flexibiliteit voor lichaam en geest

Voor een gezond leven hebben we balans nodig. Balans tussen inspanning en ontspanning. Tussen yin en yang. We hebben yang energie nodig om dingen te bereiken en yin energie om te kunnen loslaten en ontspannen.

In mijn lessen besteed ik aandacht aan beide. Hieronder vind je meer informatie over de lessen die ik geef.


Vinyasa yoga

Bij vinyasa yoga (in een intensieve vorm soms ook poweryoga genoemd) verbinden we de houdingen aan elkaar in een flow. Hierbij is synchronisatie van ademhaling en beweging erg belangrijk. Soms blijven we wat langer in een houding om deze te verdiepen. Ik geef lessen die geschikt zijn voor alle niveaus en die voor iedereen intensief kunnen zijn, afhankelijk van je eigen inzet en de intensiteit (aandacht/inspanning) waarmee je de les volgt. Ik begin de les vaak met een korte meditatie, dan warmen we het lichaam langzaam op en gaan over op wat meer beweging. In het tweede deel van de les doen we vaak wat rustiger houdingen en we sluiten altijd af met een lange ontspanning.


Yin yoga

In de Yin yogales doen we vrijwel alleen maar zittende en liggende houdingen, die we 3-5 minuten aanhouden. Ook met aandacht voor meditatie en een lange eindontspanning. We bewegen dus relatief weinig. Na 3 minuten gaat het lichaam de spierspanning opgeven en gaan de houdingen dieper op je gewrichten en het bindweefsel inwerken. Voor veel mensen is zo lang in een houding blijven een uitdaging, Yin yoga gaat veelal over loslaten, zowel in je hoofd als in je lichaam. 

Yoga is veel meer dan alleen houdingen op een matje. In mijn lessen ligt de nadruk naast de fysieke beoefening op zelfonderzoek en ik kies regelmatig voor een thema en/of vertel iets over de yogafilosofie. Regelmatige beoefening van yoga werkt meditatief, maakt het lichaam soepeler en sterker en helpt meer aanwezig te zijn in het hier en nu, met aandacht voor je eigen mogelijkheden en grenzen.

Yoga: Service
bottom of page